Mühendis Olmak İsteyenlerin Tüm Bilmesi Gerekenler
Mühendis Olmak İsteyenlerin Tüm Bilmesi Gerekenler
Mühendis Nedir?
Mühendis insanların çeşitli ihtiyaçlarını gidermek için çözüm üreten veya bir konu hakkındaki geliştirilebilir bir fikir ortaya atan kişilerdir. Mühendis her zaman çözüm üretmez bazen hata arar bazen hatayı çözer bazen ise yeni bir şey üretir. Kimya, makine, inşaat, peyzaj, otomotiv, fizik, kimya, biyoloji, matematik, gemi, enerji, enerji sistemleri, elektrik ve elektronik gibi alanlarda hizmet verebilir bir mühendis verdiği hizmet bakım onarım, kalite kontrol, üretim veya ar & ge alanlarında olabilir.
Mühendis Olmak İçin Ne Yapmak Gerekir?
Lise son sınıfı bitiren bir öğrencinin herhangi bir üniversitenin mühendislik fakültelerindeki herhangi bir mühendislik bölümüne başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvuruyu üniversiteye geçiş için girdiği sınav sayesinde yapabilir. Üniversitenin belirlediği taban puana yakın bir puanınız varsa ve yeterli kontenjan bulunuyorsa bölüme giriş hakkı kazanırsınız. Bunlar resmiyetteki prosedürler gerçek bir mühendis olmak istiyorsanız yapmanız gereken şey çok basittir yalnızca çok çalışmak.
Mühendislik bir yetenek değil çalışma ile alakalıdır. Çok zeki bir insanda, normal bir zekaya sahip insanda, zekâsı geri olan insanda mühendis olabilir. Ancak işin özü şurada zeki insan mühendislikle alakalı bir prosedürü bir teoriyi veya olayı hemen anlayabilir. Çünkü kafası analitik çalışır ve olayları basite indirgeyerek kolaylıkla işin içinden çıkabilir. Normal zekadaki insan olayları idrak edebilmesi için biraz daha düşünüp olayı örneklerle pekiştirmesi gerekebilir. Zekâsı geri insanlar ise diğer mühendis adaylarından daha çok çalışarak hem dersi dinlemeli hem örneklerle pekiştirmeli hem de kendini daha çok geliştirecek araştırma ve çalışmalar yapmalıdır. Bir zaman sonra diğer insanlar ile arasında bir fark olmadığı hatta çoğundan daha ön planda olduğu görülecektir.
Mühendis Ne iş Yapabilir?
Öncelikler bir mühendis için iş yelpazesi oldukça geniştir. İlgili bölümü bitirdikten sonra üretim, tasarım, bakım ve onarım, kalite kontrol, araştırma geliştirme, saha mühendisi, akademisyen veya satış bölümlerinden herhangi birinde görev alabilir. Kısaca hepsinden bir örnek ile bahsedelim. Bir makine mühendisini ele alalım, üretim mühendisi olmak istiyorsa bir fabrikadaki üretim proseslerini takip ederek gelecek olan siparişlerin ne kadar sürede tamamlayacağını hesap eder ki bu günümüzde ERP programları sayesinde çok basittir. Aynı mühendis tasarım bölümünde yer almak istiyorsa çeşitli çizimler yapar ve bunları üretim için farklı departmana yollar. Bu çizimleri pek çok farklı programda yapabilir; AutoCAD, Solidworks, 3D max, Spaceclaim vs. gibi mühendislik için pek çok önemli program bulunmaktadır. Ama bir tasarım mühendisi için piyasada aranan en önemli iki program bilgisinin AutoCAD ve Solidworks olduğu kolaylıkla söylenebilir.
Bakım onarım mühendisi bir fabrika veya üretim bölümünde yer alan makine ve aletlerin durumunu inceleyerek bakım zamanı bakımlarını yaptırır ve herhangi bir arıza durumunda gerekeni yapar. Kalite kontrol mühendisi Türkiye’de ve Dünya’da her ürün için çeşitli kalite standartları vardır. Bu standartların kontrolü ve uygulanmasında görev alırlar. Bu mühendisimiz araştırma ve geliştirme bölümünde çalışmak istiyorsa işi hem daha zor hem de başlangıç için daha düşük ücrette olabilir. Ama diğer tüm bölümlerden daha fazla tecrübe kazanarak kendini geliştirmesi mümkündür. Çünkü bir ar ge mühendisi hem araştırdığı konu hakkında literatürü takip ederek yapılmış ve yapılmakta olan çalışmaları görür, hem deneysel çalışmalar yaparak yaptığı işi somutlaştırır hem de CFD programları kullanarak yapacağı ürün için en uygun ve en optimize edilmiş ürünleri seçer.
Piyasada kullanılan en önemli CFD programları ANSYS ve COMSOL’dur. Saha mühendisi herhangi bir alanda binalarda doğal gaz tesisatı olabilir, enerji etüdünün yapılması olabilir gibi konularda yakından takip ederek gereken çizim ve hesaplamaları yapar.
Akademisyen olmak için ise üniversite bitiminden sonra 6 yıllık ir maraton başlar. Öncelikle ALES’e girerek belirli bir puan almak gerekir yüksek lisans yapabilmek için 2 yıl sürecek olan yüksek lisansı hangi üniversitede yapmak istiyorsanız o üniversitenin istediği kriterleri sağlamanız gerekir. Daha sonra 4 yıl sürecek olan doktoranızı yapmanız gerekir ki burada öğrenecekleriniz ile lisans hayatının ne kadar gereksiz bilgilerle dolu olduğunun farkına varacaksınız kısacası öğrenme isteğiniz yüksek ise akademisyenlik tam size göredir. Eğer mühendislikten uzaklaşmak istiyorsanız satış mühendisi yani katalog mühendisi olmayı seçerek bildiğiniz öğrendiğiniz her şeyi çöpe atarak bir satış danışmanından farksız hale gelebilirsiniz.