Ailece Yaşadığımız Sınav Stresi
Sınav stresiyle boğuşan ailelerden biri misiniz? Sınav gününü düşündükçe sizin ve çocuklarınızın kalbi çok kötü çarpıyor ve vücutları terliyor mu? Gevşeyin! Bu korkuları ilk olarak ebeveynler yani bizler atlatalım ki çocuklarımıza yardımcı olalım. Öncelikle sınav stresi ve nedenleri nedir onları öğrenelim ki çocuklarımıza da yardımcı olabilelim.
Sınav stresi; öğrendiğimiz bilgileri sınav sırasında etkin biçimde kullanmamıza engel olan ve okul başarısının düşmesine neden olan yoğun stres durumudur.
- Zamanı etkın kullanamama korkusu
- Yanlış ders çalışma alışkanlıkları
- Mükemmelliyetçilik düşüncesi (Bunu genellikle biz ebeveynler körüklüyoruz)
- Başarısızlık korkusu
- Sınavlara çok fazla anlam yüklenmesi
- Aile baskısı
- Fizyolojik ihtiyaçların karşılanamaması (dinlenme, uyku)
Yukarıda belirttiğimiz nedenlerde de görülebileceği gibi bu nedenlerın büyük bir çoğunluğu bizlerden yani ebeveynlerden kaynaklanıyor. Bizler sınavlar konusunda stres oldukça çocuklarımıza bunu daha ağır ve yoğun olarak yansıtıyoruz. Farkında olmadan kendi düştüğümüz hatalara onların düşmemeleri için etraflarına stresle dolu kocaman duvarlar örüyoruz. Halbuki bu durumla çocuklarımızın ve bizlerin baş edebileceği bir çok yol var.
Bu stresten arınmak için birkaç basit stres azaltma stratejileri kullanarak çocuklarımıza ve kendimize yardımcı olabiliriz.
Olumlu şeyler düşünelim. Çocuklarımızın sınavlarından iyi sonuç almalarını engelleyecek en iyi şey, olumsuz konuşarak onları paniklendirmemizdir. Başarabileceklerine onları ikna edelim. Ayrıca sınavı kazanamamalarının dünyanın sonu olmadığını anlatalım.
Beraber egzersizler yürüyüşler yapalım. Egzersiz beyin fonksiyonlarını geliştirmek için harika bir yoldur. Egzersiz ayrıca vücudumuzdaki endorfin seviyesini de arttırarak duygusal stresi azaltmamıza yardımcı olur.
Nefes almanın önemini unutmayalım. Birkaç ağır nefes alıp zihnimizin verdiğimiz nefesle gevşemesine izin verelim.
Aşırı çalışmalarını istemeyelim. Sınav stresi yaşarken bir de buldukları her boş dakikada ders çalışmalarını beklemeyelim. Bütün temelleri aldıklarına konuyu bütünüyle öğrendiklerine emin olmak isteriz ancak unutmayalım ki beynimiz yorgun olduğunda fonksiyonları da zayıflayacaktır. Çalışma sürelerini daha kıza zamanlara bölerek planlı hale getirelim. Zihin sağlıklarını olumlu bir yerde tutmak için ihtiyaçları olan molaları vermeyi unutmayalım. Uzun saatler mola vermeden ders çalışmak onlara istedikleri başarıları getirmeyecektir. Bırakalım sosyal hayatlarına çalışma programlarına uygun olarak devam etsinler. Sınav döneminden başarılı ve mutlu gençler olarak çıksınlar.